dilluns, 26 d’agost del 2013

Històries no russes, de la Consolda Russa


   
  El recent arribat plançonet de Consolda Russa a la seva nova ubicació


La consolda  russa és una herba perenne de la família borragináceas, coneguda des de fa molt com a planta medicinal. També serveix com a farratge, però sobretot s'usa com a abonament i com a  font de potassi en agricultura tradicional. És una planta herbàcia perenne amb arrel semblant al nap amb àmplies fulles cabelludes i flors blanques o rosades acampanades.


En  agricultura s'utilitza per dues de les seves propietats: per la riquesa de la seva composició i perquè provoca una ràpida divisió celular. Això últim es revela molt útil en el cas de ferides ja que permet a la planta cicatritzar amb gran celeritat, i en la generació del fruit, ja que aquest és un procés en què la mutiplicació cel·lular efectiva és transcendent.La planta pot arribar a més d'1 metre d'altura en flor, però rarament la hi deixa aconseguir aquesta altura, perquè se sega amb regularitat (fins a 5 o 6 vegades a l'any, donant fins a 2,5 quilos de fullatge cada vegada), per a farratge o per augmentar la fertilitat de la terra. Entra en latència durant l'hivern en zones fredes, però torna a créixer amb vigor en la primavera. La Consolda és baixa en fibra, i deixa poc humus en el sòl i pot ser usada com a fem vegetal, activador de compost, mulching o per fer un extracte concentrat o purí, més que com un ingredient del compost.



 I ara anem per la història no russa sinò més aviat molt "British" d'aquesta Consolda...

Podríem dir que molt té a veure en tot plegat en Henry Doubleday de Coggeshall, (1810-1902, Essex),  fill del comerciant William Doubleday i la seva dona Hannah (Corder). Ell era un contemporani del seu cosí i homònim Henry Doubleday de Epping (1808-1875), l'entomòleg, amb el qual no s'ha de confondre.


 Henry Doubleday
El Henry que ens interesa en aquesta història, era un jardiner entusiasta i experimental, així com un home de negocis astut. Tenia un contracte estatal per al subministrament de la goma àrab per a segells. La  Goma àrab es feia a partir d'extractes importats de l'acàcia. En els seus esforços per trobar un substitut que poguès ser conreat a Anglaterra va experimentar amb varietats  diverses de consolda. Tot i que la goma produïda resultant va ser inadequada per al propòsit buscat,  la consolda russa híbrida que va desenvolupar en aquella època encara ara continua sent molt popular entre els jardiners i els herbolaris, especialment britànics i centre-europeus.

El valor del seu extens treball en l'horticultura va ser reconegut pels seus contemporanis i va ser escollit membre de la Royal Horticultural Society, societat a la que mai va poder arribar a integrar-se efectivament per mancar-li recursos econòmics per fer front a la qüota anual d'aquesta prestigiosa societat. Lamentablement, la majoria de les seves notes sobre el seu jardí no s'han conservat, però la seva reputació va durar el temps suficient per ser homenatjat pel influent  horticultor modern Lawrence Hills qui l 'any 1954 va fundar l'Associació d'Investigació Henry Doubleday, HRDA, ara més coneguda com Garden Organic que s'ha convertit en l'organització més gran d'Europa dedicada a la jardineria orgànica, 


Lawrence Hills

Per la seva banda l'interès de Lawrence Hills per la Consolda va ser inicialment com un cultiu de farratge per ajudar a alimentar a un món famolenc. Les seves investigacions el van portar a Henry Doubleday el naturalista Quaker del que parlàvem al principi, el Doubleday que tan intrigat per les possibilitats de la Consolda com a cultiu útil que va dedicar la resta de la seva vida a popularitzar el seu ús. I així és com mig segle més tard, Lawrence Hills reprèn  la croada consoldiana . 






En Hills al 1954 va ser capaç de recaptar  300 lliures per llogar una hectàrea de terra en Bocking, prop de Braintree, Essex a Anglaterra i va començar a experimentar amb la consolda. El 1958 l'empresa havia arribat a un punt en què havia de consolidar-se i va decidir crear una associació d'investigació per estudiar els usos de consolda i - els més important - per millorar la forma orgànica de fer créixer les plantes, i la va anomenar Henry Doubleday en honor del seu mentor, pioner, victorià. 
Des de 1986 la Garden Organic, necessitada d'instalacions més amplies, ocupa un nou espai de 8 hectàrees prop de Coventry.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada